Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales


Search

Tierra Finlandia

TS / Uurnantekijän tarina

   

Uurnantekijän tarina / Kirsi Saivosalmi TS 15.4.2017

https://tierrafinlandia.fi/fi/wp-content/uploads/2018/09/TS-15.4.2017.pdf

Turkulainen Pia Zettinig päätyi tekemään uurnia sattumalta. Nyt keraamikko on omistautunut työlleen täydestä sydämestään.

Moiskis, Pia Zettinig suukottaa ruukkua, kun nostaa sen dreijasta Turun Saippua-Centerissä. Uurnantekijän keramiikkapajassa on jälleen valmistumassa yksi leposija jollekin, jonka maallinen matka on päättynyt.
– Jokaisesta uurnasta tulee minulle tärkeä. Toivon aina, että ihminen saisi niissä itselleen arvoisensa paikan, viime syksystä asti uurnia valmistanut Zettinig kertoo.
Pitkän linjan keramiikkaharrastajalla ja kolmen lapsen äidillä oli takanaan 20-vuotinen ura terveydenhuoltoalalla eri puolilla maailmaa, kun suunta muuttui. Miten fysioterapeutista ja homeopaatista tuli uurnantekijä?
Tuore yrittäjä miettii itsekin vielä, oliko kyse silkasta yhteensattumasta. Zettinig oli pitämässä hyvinvointikurssia Italiassa, kun vieraili paikallisella keramiikkapajalla. Yllättäen visiitti palautti hänen mieleensä voimakkaasti vuosien takaisen keramiikkaopettajan.
– Kun palasin matkalta takaisin Turkuun, äitini kertoi tavanneensa opettajani pitkästä aikaa. Tämä etsi jatkajaa keramiikkapajalleen ja kyseli kuulumisiani. Ja niin siinä kävi, että päädyimme tekemään kauppoja, keraamikko kertoo valoisassa, siistissä pajassaan, jonka seinustoja reunustaa pitkät rivit erilaisia uurnia.

Eivätkä ne ole mitä tahansa uurnia. Aiempi omistaja oli kehittänyt ympäristöystävällisen tekniikan, jota ei Zettinigin mukaan ole missään muualla käytössä. Visusti salaisuutena pidettävän tekniikan ansiosta uurnat maatuvat humukseksi parhaimmillaan parissa tunnissa.
Ympäristöystävällisiä uurnia mainostavat muutkin, joten mikä näissä on uutta? Zettinig vastaa, että ensinnäkin termejä käytetään alalla huolettomasti. Kaikki maatuviksi mainostetut uurnat eivät välttämättä ole ekologisia, koska niiden lasitus voi sisältää ympäristölle haitallisia myrkkyjä. Myöskään se, että esine menee maan alla palasiksi, ei riitä tekemään siitä ekologista.
– Nämä uurnat maatuvat sataprosenttisesti maahan ensimmäisen sateen jälkeen. Silti ne ovat käytössä lähes yhtä kovia kuin poltettu keramiikka ja kestävät rikkoutumatta käsittelyä esimerkiksi krematoriossa ja kuljetuksissa, Zettinig kertoo silminnähden ylpeänä.

Kaikesta huomaa, että keraamikko suhtautuu ympäristönsuojeluun intohimoisesti. Sen lisäksi, että pajalla käytetään vain biohajoavia maaleja, kaikki mahdollinen kierrätetään. Uurnien kuvioimisesta syntyvästä jäännössavesta Zettinig esimerkiksi tekee uurnille kannet.
– Lapset taistelevat keskenään, kuka saa prässätä jämäpaloista pötköä, kertoo Zettinig nauraen ja esittelee konetta, jolla se tehdään.
Kouluikäiset lapset ovat päässeet äidin uuden työn kautta seuraamaan elämän luonnollista kiertokulkua. Zettinig tekee tilauksesta uurnia niin lemmikkikoirille kuin pikkuvauvoillekin. Esimerkiksi Yhdessä ja aina – uurnamalli on alun perin suunniteltu eräille menehtyneille kaksosvauvoille.
Monenlaista työtä tehnyt nainen ajattelee, että on ammatillisesti käynyt läpi melkein kaikki elämänkulun vaiheet.
– Aloitin työurani vuosia sitten vastasyntyneiden fysioterapeuttina. Homeopaattina minulla oli paljon lapsettomia pareja asiakkaina. Nyt työni liittyy kuoleman jälkeiseen aikaan. Mitäköhän seuraavaksi?
Maailmalla pitkään itävaltalaisen puolisonsa kanssa asunut Zettinig sanoo, että Suomessa kuolemasta ei ole totuttu puhumaan. Uurniin ihmiset suhtautuvat yhtä lailla varovaisesti. Perinteiseen makuun eivät välttämättä sovi mustat kolmiot ruskealla pohjalla, kuten tulevan syksyn uutuuksissa. Zettinig tiedostaa työskentelevänsä herkällä alalla.
– Makuasioista ei sovi kiistellä, sen olen huomannut hautureiden luona kiertäessäni, yrittäjä sanoo.

Vaikka on jo nyt päässyt tekemään työtä, joka tuntuu merkitykselliseltä, keraamikolla on vielä haaveita. Tarkoitus on työllistää yrityksessä ennen pitkää myös muita käsityöläisiä. Tällä hetkellä yrittäjää auttaa yksi keraamikko, joka hallitsee uurnan vaikean muodon.
– Minulle tämä on kuin meditaatiota, Zettinig kertoo dreijan ääressä jatkaessaan uurnan kuviointia.
Paraikaa työn alla oleva Hiljaisuus on tilaustöiden ohella yksi työläimmistä uurnamalleista. Zettinigiltä kuluu pari viikkoa siihen, että 30 uurnaa päätyy paketteihin odottamaan ainutkertaista tehtäväänsä. Liukuhihnatuotanto on työstä kaukana.
– Kun kaiverran kuvioita, jätän niihin tarkoituksella eroja. Sillä lailla kenellekään ei tule ihan samanlaista uurnaa.
Kevään edetessä hyllyiltä löytyy muutakin kuin uurnia. Astiasto on jo suunnitteilla. Pitkän uran kouluttajana tehnyt Zettinig aikoo järjestää pajallaan myös kursseja

You don't have permission to register
X